










Waarom wij voedsel nodig hebben
Ruim 1,3 miljoen mensen in Nederland leven rond de armoedegrens. Zo’n 94.000 klanten krijgen van de voedselbanken een steuntje in de rug in een periode waarin ze het financieel heel slecht hebben. Het streven is om wekelijks een gevarieerd pakket samen te stellen van ongeveer 20 producten, afgestemd op de grootte van het gezin.
Met het voedsel dat gedoneerd wordt bereiken de voedselbanken momenteel zo’n 5% van mensen die in armoede leven. Dat is een druppel op de gloeiende plaat.
Voedselbanken Nederland wil meer arme mensen van voedsel voorzien.
Om dit te bereiken hebben we structureel meer voedsel nodig. Voedsel dat anders vernietigd wordt. Voedselbanken slaan nieuwe wegen in om aan de groeiende vraag te voldoen. Zo is er appelmoes geproduceerd van Russiche boycot appelen. In Amsterdam is een pilot gestart om restgroenten van het land te verwerken tot voedzame en smaakvolle maaltijdsoepen. Ook in de horeca is een project gestart om voedselverspilling tegen te gaan.
Daarnaast ontvangen voedselbanken veel voedsel van vrijwel alle supermarktketens, heel veel producenten, organisaties en particulieren.
Voedselbanken Nederland koopt geen voedsel. We zijn volledig afhankelijk van leveranciers die producten beschikbaar stellen.